SERTIFISØRENS VURDERING

Flåm Camping og Vandrarheim AS har gjennom sertifiseringsprosessen innarbeidet en rekke gode rutiner for HMS og miljø. De har jobbet godt med å implementere rutinene og gjøre gjester og ansatte kjent med disse.

 

Det er tydelig i sertifiseringsmøtet at virksomheten har gode tanker og ideer om det videre miljøarbeidet og at disse er tydelig forankret i ledelsen. Virksomheten har nettopp tatt i bruk et nytt HMS-system og er på tidspunkt for sertifiseringsmøtet i overgangen mellom nytt og gammelt system. Det foreligger likevel rutiner for medarbeidersamtaler og opplæring av ansatte innen HMS og miljø. Det foreligger dokumentasjon fra vernerunder og risikovurdering. Et stoffkartotek er utarbeidet med tilhørende datablader og de ansatte er gjort kjent med dette. Innkjøpsarbeidet styres av virksomhetens innkjøpsveileder der det er satt relevante kriterier for valg av produkter og leverandører. De ansatte med innkjøpsansvar er gjort kjent med innkjøpsrutinen. Det foreligger en oversikt over virksomhetens sentrale leverandører, og de som ikke er miljøsertifisert pr i dag er påvirket til å sertifisere seg gjennom en tredjeparts miljøsertifisering. Det foreligger også en oversikt over miljømerkede produkter.

 

Virksomheten har én strømavleser for hele driften og registrerer energiforbruket samlet en gang i måneden. Det er gode rutiner for energisparing og lys, maskiner og utstyr skrues av når de ikke er i bruk. Det foreligger energiattest for bygningene og idebank er gjennomgått. Det benyttes ikke fossile oppvarmingskilder.

 

Transportbehovet er beskjedent og dekkes i all hovedsak av el-bil. Det er likevel utarbeidet retningslinjer for transport som de ansatte skal følge. Virksomhetens sesongansatte sykler til og fra jobb, og gjester og besøkende oppfordres til å reise kollektivt. Det informeres om miljøvennlige tilkomstmuligheter på hjemmesiden. Virksomheten har også utlån av sykler og det er lagt til rette for sykkelparkering.

 

Avfallshåndteringen ble ved befaring funnet å være i samsvar med utarbeidet kildesorteringsinstruks. Det finnes to eksemplarer av denne; en for intern bruk og en for gjester. Virksomheten har i forbindelse med sertifiseringen etablert en omfattende kildesorteringsordning for gjestene som evalueres løpende. Farlig avfall og EE-avfall oppbevares forsvarlig og leveres til godkjent mottak.

 

Det er sertifisørs oppfatning at Flåm Camping og Vandrarheim AS tilfredsstiller de kriteriene de skal sertifiseres etter. Virksomheten godkjennes derfor som Miljøfyrtårn for tre år når avvik er lukket. Det ble i sertifiseringsmøtet registrert to avvik og fristen for å rette disse settes til 01.07.2019. Virksomheten har den 16.06.2019 dokumentert korrigerende tiltak og samtlige avvik blir derfor lukket. Flåm Camping og Vandrarheim AS godkjennes derfor som Miljøfyrtårn fra samme dato.