Elektronisk link til digitale søknadar finn du på her

Det er utarbeidd tiltaksstrategi 2017 – 2020 for SMIL og NMSK-midlar. Strategien ligg tilgjengeleg på kommunen si heimeside under landbruk - planar.

Hovudmålsettinga med SMIL-midlane er å stimulere til utnytting og ivaretaking av natur- og kulturminneverdiane i jordbrukslandskapet og i skogen samt redusera ureininga frå landbruket. Det kan søkast om tilskot til konkrete tiltak mot ureining, vegetasjonskontroll i attgrodd landskap, tiltak for ivaretaking av biologisk mangfald og kulturminneverdiar, til ferdselsårar på eigedomar med aktivt landbruk, utvendig restaurering av verneverdige bygningar og utarbeiding av planar for gjennomføring av aktuelle tiltak som kan vera aktuelle for tildeling av SMIL-midlar. 

På grunn av tiltak i følje av koronapandemien vert det i år noko endring i frist for å søkja om SMIL – midlar 2020. Det kan og hende at våre naudsynte synfaringar i høve søknad om SMIL-midlar må utsettjast eller verte ordna på anna vis som følje av smittereduserande tiltak. Når søknadane er kome inn vil me vurdere kvar søknad om me må eller kva måte me skal få til synfaringa på. På grunn av dette ynskjer me mest mogleg opplysande søknadar både med tekst, kart og bilete. Søknadsportalen er laga slik at opplasinga av eksterne dokument skal gå bra. Det er beste er om dykk kan lagra alle vedlegg (både tekst, kart og bilete ) som PDF fil før opplasting. Dette er filformatet den digitale søknadsportalen taklar best. 

 
Me lyt prøve å hjelpe dykk som treng det så godt me kan med søknadane, men i år kan me ikkje lata dykk kome til kontoret å få hjelp. Så denne prosessen må me berre prøve oss fram med tlf kontakt. 
 
Me veit lite om kva vår og sommar bringer landbruksnæringa med ein slik pandemi hengande over oss. Me må berre prøve å halde motet oppe og ta utfordringane etter kvart som dei dukkar opp. Slike utfrodringar kan gjere oss meir opptekne enn vanleg i periodar, kan det vere at vanleg sakhandsaming til tider vil ta noko lengre tid. Slik må det berre bli. 
 
Her er rettleiing om kva ein skal førebu før ein set seg ned å søkjer elektronisk på SMIL-midlar (Henta frå Landbruksdirektoratet):
 
Før du starter å fylle ut den elektroniske søknaden er det lurt å ha en del opplysninger og dokumenter tilgjengelig
Opplysninger som etterspørres i søknadskjemaet:
 
Prosjektbeskrivelse:
Hva du har tenkt å gjøre?
Beskriv området og tilstanden til bygningen/ arealet el. hvor tiltaket skal gjennomføres
Beskrive omfang av og formålet med tiltaket
Hvordan skal tiltaket gjennomføres (arbeidsmetoder, materialer etc.)?
Hvem skal utføre tiltaket?
Begrunn hvordan dette spesielle miljøtiltaket vil fremme natur- og kulturminneverdiene i jordbrukets kulturlandskap og/eller redusere forurensingen
Beskriv nåværende bruk og hva du har tenkt å bruke objektet/arealet til etter at tiltaket er fullført

Kostnadsoverslaget skal omfatte de totale kostnadene for tiltaket som det søkes om tilskudd til.  Dette kan være både materialkostnader, kjøp av tjenester og arbeid. Oppgi beløp eksl. mva. dersom foretaket ditt er fradragsberettiget mva.  Øvrige virksomheter skal oppgi beløp inkl. mva.
Dersom du har fått et detaljert pristilbud fra eks håndverker eller entrepenør kan dette legges med som vedlegg.
I finansieringsplanen skal du oppgi hvordan du har tenkt å finansiere tiltaket du søker om å gjennomføre. Du må oppgi hvor mye du har tenkt å søke i SMIL- tilskudd. Du må oppgi om du har egenandel: egenkapital eller har du tenkt å utføre noe arbeid selv (ved egeninnsats oppgi sats/antall timer). Du må også oppgi om du har søkt eller mottatt annen finansiering til dette tiltaket fra andre finansieringskilder (eks fra Kulturminnefondet, Sparebankstiftelsen, tilskudd til drenering el.).

Vedlegg:
Dersom du trenger mer plass til å beskrivelser, eller det er behov for legge med mer detaljerte prosjektbeskrivelser, arbeidstegninger, kostnadsoverslag og/eller finansieringsplan ol. er det mulig å laste opp vedlegg.

Obligatorisk vedlegg:
Kart som viser arealet/objektets beliggenhet, der tiltaket skal gjennomføres er obligatorisk.
Bruk gjerne Gårdkart på internett for å tegne og lage pdf-dokument som kan lastes opp.  Kulturminner, områder som er viktige for biologisk mangfold, arealer med risiko for tap av jord og næringsstoffer og andre forhold av miljømessig betydning skal være kartfestet og beskrevet. Gjør deg kjent med kartet og vurder om tiltaket kan være i konflikt med kjente kulturminner eller naturverdier eller andre miljømessige forhold.
Andre vedlegg som er relevante:
Bilder som forteller noe om tilstanden til arealet/bygningen/objekter før tiltaket settes i gang
Arbeidstegninger som beskriver materialer og metoder og bilder av objektet/arealet
Skriftlig godkjenning fra grunneier dersom du selv ikke er eier av eiendommen der tiltaket skal gjennomføres
Skriftlig avtale om gjennomføring av fellestiltak med flere andre aktører
Gjødslingsplan der dette er pålagt
Plantevernjournal  der dette er pålagt
Uttalelser fra fagfolk som anbefaler tiltaket
Skjøtselsplaner og tilstandsregistreringer
Bekreftelse fra andre finansieringskilder
 
Spørsmål kan rettast til Felles Landbrukskontor ÅLA, tlf 57641200.