I samband med FoU prosjektet vil det bli utført kartlegging og installering av teknisk utstyr på utvalde stader i Flåmsdalen i april og mai 2015.

Bakgrunn for FoU prosjektet
Aurland kommune har i samarbeid med E-CO Energi AS, Jernbaneverket og Norges Geotekniske Institutt dokumentert  mer enn 30% økning i intense nedbørsperioder definert som >200mm /10 døgn, de siste 50 år i området Flåm til Myrdal Stasjon (Bergensbanen). Dette har ført til lokal økning av periodevise flom-/jordskredsituasjoner i utsatte områder.  Forventet økning av slike intense nedbørperioder, utfordrer kommunens kunnskapsgrunnlag om; endra stabilitet i dalsider, risiko for skred, forventa konsekvenser av hendelser, evne til implementering av effektive varslingssystem, sikringstiltak og organisering av risiko/beredskapsforvaltning lokalt.

Felles mål for undersøkelser/kartlegging og geotekniske modeller, er at de skal brukes til å forutsi vanntrykkoppbygning i bestemte situasjoner (værtyper). Det er kjent gjennom teoretiske modeller og i mange undersøkelser og testforsøk at trykkoppbygning nedsetter friksjon, både i fast fjell og løsmasser, noe som kan utløse store skred og dalsideutglidninger.

Geotekniske beregninger av stabilitet basert på vanntrykk i ustabile områder danner grunnlaget for å forstå og forutse setninger og utglidninger.

På et tidlig stadium av prosjektet vil det bli installert utstyr for måling av poretrykk, måling av lokal nedbør med egen værstasjon, vannføring i åpne bekker/elv, registrering av bevegelser i løse fjellparti og ustabil fyllittmasser. 

Målinger grovtolkes, og sendes til en webside som er tilgjengelig for døgnkontinuerlig skredvarsling. Ved store bevegelser vil det i tillegg sendes varsel til utvalgte mobilnummer og e-post. Kommunen har eit selektivt mobilvarslingssystem, ”System Alert”, som kan utprøvast vidare.

Bruk av inklinometere og ekstensiometere vil gi ytterligere informasjon om pågående bevegelser. Poretrykk vil bli kontinuerlig observert, slik at varslingsrutiner for ras vil kunne bli koplet direkte til nedbørmålinger og snøsmelting som måles via stasjoner og data i høyfjellet fra regulanter. Varslingsmetodikk utvikles i prosjektperioden og vil bli basert på et sett av terskler for de ulike parametrene som måles, hvor nedbør, poretrykk, snøsmelting og bevegelser av løst berg må sammenfalle for å skape øket risiko.

Modellering av naturlig trykkoppbygning vil bli supplert med en modell for avlastning av trykket ved hjelp av drenering eller barrierer. På denne måten vil man kunne avgjøre om slike tiltak kan løse problemet, og i så fall hvilke spesifikasjoner disse tiltakene trenger. Dersom beregningene viser at drenering er uaktuelt vil modellen bli brukt til å vurdere risiko, og til å utvikle kriterier for å iverksette evakuering, andre sikringstiltak, byggeforbud etc.

FoU prosjektet er finansiert av Regionalt Forskingsfond Vestlandet 2015 til 2017.

Dei som ynskjer meir informasjon kan ta kontakt med: Bjørn Sture Rosenvold 941 51 579.